Heilbot, Atlantische

De Atlantische heilbot leeft in de noord-Atlantische Oceaan, dicht bij de bodem, op dieptes tussen de 50-2000 m. Soms jaagt deze bodemvis ook in hogere delen van de waterkolom, op vis en inktvis. Dit is een grote heilbotsoort met een lange levensverwachting: hij kan 470 cm lang worden, 320 kg wegen en 50 jaar oud worden. Hij groeit wel langzaam en wordt pas tussen het 10e en 14e levensjaar geslachtsrijp.

Heilbot, Groenlandse

De Groenlandse heilbot komt voor in alle Arctische en gematigde wateren van het noordelijk halfrond, meestal op grote dieptes tussen de 500 – 1000 m. Deze platvis leeft dicht bij de bodem, maar jaagt soms in hogere delen van de waterkolom en aan het wateroppervlakte op vis en inktvis. De Groenlandse heilbot is een kleine heilbotsoort en wordt  maximaal 130 cm lang en 7kg zwaar. De oudste Groenlandse heilbot ooit aangetroffen was 30 jaar.

Heilbot, Pacifische

De Pacifische heilbot leeft in de noordelijke Stille Oceaan, dicht bij de bodem, op dieptes tussen de 50-2000 m. Soms jaagt deze bodemvis ook in hogere delen van de waterkolom, op vis en inktvis. Dit is een grote heilbotsoort met een lange levensverwachting: hij kan 470 cm groot worden, 320 kg wegen en 50 jaar oud worden. Hij groeit wel langzaam en wordt pas tussen het 10e en 14e levensjaar geslachtsrijp.