Koolvis, Alaska

De koolvis die in Nederland het meest wordt gegeten is Alaska koolvis, ook wel Alaska pollak genoemd. De vis komt voor in de Arctische gebieden van het noordelijk deel van de Stille Oceaan, van 0 tot 1300 meter diep. De vis migreert dagelijks van de diepte naar de ondiepere wateren om te eten. Alaska koolvis is familie van de kabeljauw. De vis wordt 91 cm lang en 1,4 kg zwaar.

Koolvis, Witte (Pollak)

Koolvis is familie van de kabeljauw. Er zijn twee soorten die veel op elkaar lijken: zwarte en witte koolvis. Witte koolvis wordt ook wel pollak genoemd. Deze vis kan 130 cm lang worden en 8 jaar oud. Hij komt voor in de oostelijke Atlantische Oceaan. Witte koolvis komt ook in het westelijk deel van de Atlantische Oceaan voor. De zwarte koolvis kan even groot worden als zijn witte soortgenoot, maar wordt met ongeveer 25 tot 30 jaar veel ouder. De witte koolvis is commercieel van minder belang. Hij komt veel voor bij scheepswrakken en is een geliefde vis voor sportvissers. De koolvis die in Nederland het meest wordt gegeten is een andere soort: Alaska koolvis, uit het noordelijk deel van de Stille Oceaan.

Koolvis, Zwarte

Koolvis is familie van de kabeljauw. Er zijn twee soorten die veel op elkaar lijken: zwarte en witte koolvis. Zwarte koolvis wordt ook wel gewoon koolvis genoemd. Deze vis kan 130 cm lang en 25 tot 30 jaar oud worden. Hij komt voor in de westelijke en oostelijke Atlantische Oceaan. De witte koolvis kan even groot worden als zijn zwarte soortgenoot, maar wordt met ongeveer acht jaar veel minder oud. De koolvis die in Nederland het meest wordt gegeten is een andere soort: Alaska koolvis, uit het noordelijk deel van de Stille Oceaan.