Kreeft, Amerikaanse

Kreeft leeft in holen en tussen stenen op rotsachtige bodems. De Amerikaanse kreeft komt voor langs de noord-oostkust van de Atlantische Oceaan, van Labrador in Canada tot New Jersey in de Verenigde Staten. Het zijn aaseters die meer dan 60 cm lang, 20 kg zwaar en tientallen jaren oud kunnen worden. De Amerikaanse kreeft lijkt sterk op de Europese kreeft. De verschillen tussen de twee soorten zijn onder andere dat de Amerikaanse kreeft stekels aan de onderkant van zijn rostrum (de punt tussen de ogen) heeft die de Europese kreeft niet heeft, en dat de Amerikaanse kreeft rood-gepunte stekels op zijn scharen heeft en de Europese wit-gepunte. Kreeften worden pas rood als ze gekookt zijn.

Kreeft, Europese

Kreeften leven in holen en tussen stenen op rotsachtige bodems, in Nederland vooral in Zeeland en de Noordzee, maar de soort komt langs vrijwel de gehele noordoost Atlantische kust voor en ook in de Middellandse Zee. Het zijn aaseters die tot 60 cm lang, 6 kg zwaar en tientallen jaren oud kunnen worden. De Europese kreeft lijkt sterk op de Amerikaanse kreeft. De verschillen tussen de twee soorten zijn onder andere dat de Amerikaanse kreeft stekels aan de onderkant van zijn rostrum (de punt tussen de ogen) heeft, die de Europese kreeft niet heeft, en dat de Amerikaanse kreeft roodgepunte stekels op zijn scharen heeft en de Europese witgepunte. Kreeften worden pas rood als ze gekookt zijn.

Kreeft, Noorse

De Noorse kreeft komt voor in de noordoost-Atlantische Oceaan, van IJsland en noord-Noorwegen tot zuid-Portugal. De Noorse kreeft houdt van compacte modderbodems, waar hij in zelfgegraven, ondergrondse tunnels woont met zijn jongen. Wegens de speciale eisen die de Noorse kreeft aan zijn leefomgeving stelt komt de Noorse kreeft alleen plaatselijk voor. Het grootse deel van de dag zitten ze in hun hol. Ze komen er alleen uit om te eten, te paren, hun territorium te bewaken en het hol te onderhouden. Deze activiteiten vinden vooral ‘s nachts plaats. Noorse kreeften kunnen zo’n 25 cm worden maar een normale lengte is 18 – 20 cm.