Tonijn, Albacore

Albacore, ook wel witte tonijn genoemd, is een middelgrote tonijnsoort. Albacore tonijn komt voor in alle (sub)tropische en gematigde zeegebieden. Het is een kleine tonijn soort (max. 140cm) met een relatief korte levensverwachting (9 jaar). Albacore wordt tussen het 4de en 5de jaar geslachtsrijp en zwemt in gemengde scholen met skipjack-, geelvin- en blauwvintonijn.

Tonijn, Blauwvin

In de Middellandse Zee zwemt de Atlantische blauwvintonijn. Dit is één van de drie soorten blauwvintonijn. Het is de grootste en duurste commerciële vissoort. Ze kunnen 458 cm lang worden en  684 kg wegen. De Atlantische blauwvintonijn wordt tussen het 4de en 5de  levensjaar geslachtsrijp. Net als andere tonijnen schoolt blauwvintonijn samen, gesorteerd op lengte, vaak met andere tonijnsoorten.

Tonijn, Geelvin

Geelvintonijn leeft in de (sub)tropische delen van alle grote Oceanen. Het is een middelgrote tonijnsoort met een maximale lengte van 239 cm. Geelvintonijn zwemt vaak in gemengde scholen met andere tonijnsoorten en zeeschildpadden. In vergelijking met andere tonijnsoorten wordt de geelvin relatief vroeg, vanaf het 2de levensjaar, geslachtsrijp. Daar staat tegenover dat deze soort niet ouder wordt dan 9 jaar. In de Indische Oceaan zwemt één geelvinbestand. Hier wordt op gevist met (onder andere) ringzegens. Tonijn schoolt samen rond drijvende voorwerpen. Ringzegenvissers profiteren hier van door hun netten om natuurlijke of eigengemaakte drijvende voorwerpen uit te zetten.

Tonijn, Grootoog

Grootoogtonijn leeft in de (sub)tropische delen van alle grote oceanen. Met een maximale lengte van 250 cm is grootoogtonijn een van de grotere tonijnen. Jonge grootoog zwemt in scholen, dikwijls in gemengde scholen met andere tonijnsoorten. Grootoog wordt vanaf het 4de jaar geslachtsrijp en kan 12 jaar oud worden. Er zijn vier grootoogtonijn bestanden: twee in de Stille oceaan, één in de Indische Oceaan, en één in de Atlantische oceaan. In de Atlantische Oceaan wordt er onder andere met ringzegens gevist. Tonijn schoolt samen rond drijvende voorwerpen. Ringzegenvissers profiteren hiervan door hun netten om natuurlijke of eigengemaakte drijvende voorwerpen uit te zetten.

Tonijn, Skipjack

Skipjacktonijn komt over de hele wereld voor, maar het overgrote deel (70 %) leeft in de Stille Oceaan. Met een maximale lengte van 110 cm en een gewicht van 35 kg is de skipjack een kleine tonijnsoort. Skipjack wordt tussen het 1e en 2de levensjaar geslachtsrijp. De vis zwemt in grote scholen, vaak samen met jonge geelvin- en grootoogtonijn. In de  Indische Oceaan zwemt één skipjack populatie. Hier wordt op gevist met (onder andere) ringzegen.  Tonijn schoolt samen rond drijvende voorwerpen. Ringzegenvissers profiteren hier van door hun netten om natuurlijke of eigengemaakte drijvende voorwerpen uit te zetten.