Schaal- en Schelpdieren zijn erg seizoensgebonden. Zo zijn de mosselen het beste van juli tot mei. Tegenwoordig zijn de mosselen ook wel buiten deze periode verkrijgbaar. De kwaliteit is dan twijfelachtig. Dit geldt ook voor de oester.

Schaal- en schelpdieren leven in de zee of in zoetwater. Schaal- en schelpdieren zijn officieel geen vissen, maar ze worden wel tot (magere) vis gerekend in de Schijf van Vijf. 

Schaal- en schelpdieren zijn een gezonde keuze, behalve als ze gefrituurd zijn. Voor schaal- en schelpdieren gelden dezelfde voedingsadviezen als voor vis. Ze hebben namelijk dezelfde gezondheidsvoordelen. 

In rauwe schaal- en schelpdieren kan het norovirus voorkomen. Je kunt dan last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Om dit risico niet te lopen, kun je mosselen en oesters beter niet rauw eten.

Schaal- en schelpdieren bederven snel. Bewaar verse schaal- en schelpdieren niet langer dan 1 dag in de koelkast bij een temperatuur van 4°C. Eet ze bij voorkeur op de dag van aankoop. Als ze een onaangename geur verspreiden, verkleurd of taai zijn, dan zijn ze niet meer eetbaar. 

Voor mosselen geldt dat het aan te raden is om ze weg te gooien als de schelp van een mossel zich vóór het koken niet sluit, als een mossel na het koken niet open is of als er voor het koken kapotte schelpen tussen zitten.

Omdat het aanbod dagelijks wisselt zijn prijzen niet vermeld. Indien u vragen heeft of informatie wenst over onze producten of van Vishandel Timmerman, bezoek onze verkoopwagen, mail ons of neem tijdens openingstijden telefonisch contact op. 

  • De kleuren en afbeeldingen die worden gebruikt bij de voorbeelden kunnen afwijken van de daadwerkelijke kleuren en plaatjes.