Verse vis

Met onze verse vis verwennen we de echte visliefhebber. We kiezen daarom bewust voor eersteklas kwaliteit. In het bijzonder noemen we onze wilde kabeljauw, gevangen door nettenvissers. Deze kabeljauw van de buitencategorie fileren we voor u in staarten en hazen. Maar ook voor alle andere verse vis geldt dat alleen het beste goed genoeg is voor op uw bord. Steeds meer klanten ontdekken onze bijzonder hoge kwaliteit en komen er speciaal voor naar ons. Bovendien is verse vis heel gezond. Hoe beter de kwaliteit van de vis, hoe gezonder, hoe smakelijker en hoe hoger het omega-3 gehalte


'Als vis naar vis ruikt, dan is hij niet meer vers. Verse vis ruikt naar de zee.'

Er gaat natuurlijk niets boven heerlijke verse vis. Maar wist je dat échte verse vis niet stink? Verse vis ruikt juist fris en naar de zee. Ondanks dat wij als Nederlanders dicht bij de kust zitten, betekent dat niet altijd dat elke vis op ons bord ook echt vers is. Een goede visspecialist of viskraam verkoopt alleen verse producten. Maar mocht je toch nog twijfelen, dan geven we je hieronder nog enkele tips waar je extra op kunt letten bij het kopen van vis.

Waar moet je op letten?

De geur

  • Verse vis stinkt niet! Echte verse vis ruikt fris en naar het water van de zee. Maar deze stinkt nooit. Dus heeft de vis een doordringende vis-geur, dan is de kans groot dat deze al een tijdje ligt.

De ogen

  • Een hele verse vis heeft mooie glanzende, heldere en bolle ogen. Deze zijn nooit dof. Sla vissen met platte en minder heldere ogen dus over.

De staart

  • Ook de staart vertelt je veel. Deze voelt bij een verse vis stevig aan.

Kleur van de kieuwen

  • De kleur van verse vis is ook erg belangrijk. Zo zijn de kieuwen van een verse vis rood of roze van kleur.

De huid en schubben

  • Een verse vis hoort glibberig te zijn. De slijmlaag is mooi helder en glanzend. Ook de schubben kunnen je veel vertellen. Deze zitten stevig vast, sluiten goed aan en zijn glanzend.

Een kloppend plaatje

Bovenstaande aandachtspunten zijn de belangrijkste waar je op kunt letten. Maar uiteraard moet het hele plaatje kloppen als je verse vis koopt. Zo is het natuurlijk belangrijk dat de winkel of kraam er schoon en verzorgd uitziet, moet ook de buik van de vis niet opgezwollen, zacht of gescheurd zijn. En bij visfilets of moten; let dan goed op de randen. Deze moeten er niet uitgedroogd of bruin uitzien.


Vis als voedsel kan onderscheiden worden in zoutwatervis, zoetwatervis en trekvis. Deze kunnen vervolgens weer worden onderverdeeld in magere- en vette vis. Platvis en rondvis is een indeling naar vorm. Van de ongeveer 30.000 soorten vissen wordt een betrekkelijk klein aantal gevangen en bereid als voedsel. Andere zeedieren als kreeft, mosselen en inktvis worden ook wel als 'vis' aangeduid, hoewel deze dieren biologisch geen vissen zijn. 

 

Vis wordt vaak als (onderdeel van een) maaltijd zoals lunch of avondmaaltijd gegeten. Ook eet men visproducten als tussendoortje zoals Hollandse nieuwe, kibbeling of kuit op een toastje. Vis kan worden gebakken, gebraden, gegrild, gefrituurd, gestoomd, in de oven worden bereid of op de barbecue worden gelegd. Vis wordt vrijwel nooit rauw gegeten, soorten die niet worden gebakken of gekookt, worden gedroogd, gepekeld of gerookt, wat een conserverende werking heeft. Ook haring wordt niet echt rauw gegeten, maar heeft een zeker conserveringsproces ondergaan.


Omdat het aanbod dagelijks wisselt zijn prijzen niet vermeld. Indien u vragen heeft of informatie wenst over onze producten of van Vishandel Timmerman, bezoek onze verkoopwagen, mail ons of neem tijdens openingstijden telefonisch contact op. 

  • De kleuren en afbeeldingen die worden gebruikt bij de voorbeelden kunnen afwijken van de daadwerkelijke kleuren en plaatjes.