Populaire Vissoorten

TONG

Tong is de absolute topper. Overdag ligt hij ingegraven in het zand van de zeebodem en 's nachts gaat hij op zoek naar voedsel. In de Noordzee liggen goede visgronden voor tong. Sliptong is een jonge tong.

SCHOL

Schol is een van de belangrijkste vissen voor de Nederlandse visserij. De schol is te herkennen aan zijn oranje stippen. Ook de schol leeft in het zand van de zeebodem. Schol is in zomer en najaar op zijn zwaarst en dus op z'n lekkerst.

INKTVIS

De Stellendamse vissers vangen heel wat (pijl)inktvis oftewel 'calamares'. Deze mediterrane vis komt dus ook in de Noordzee voor. Sommige vissersschepen zijn specifiek ingericht voor het vissen op inktvis.

RODE MUL

Rode mul is een echte zomervis. In de zomermaanden is de vangst op zijn best. Door de hogere temperatuur van het zeewater komt de vis in de zuidelijke Noordzee steeds meer voor. Het visvlees is matig vet en stevig.

POON

Poon is de andere echte zomervis van de Stellendamse vloot. Een van de bijnamen van poon is knorhaan; met een knorrend geluid schrikt hij zijn belagers af. Poon heeft een lekkere, garnaalachtige smaak.

ZEEBAARS

Zeebaars is bij topkoks de grote favoriet. Zeebaars is niet makkelijk te vangen. De vis is pienter, herkent bij helder weer de vissersboten en maakt dat hij weg komt. Bij stormachtig weer zijn daarom de beste vangsten.

STELLENDAMSE GARNAAL

De Stellendamse garnaal heet officieel Noordzeegarnaal. De Stellendamse garnaal is lichter van kleur dan de garnaal die in de Waddenzee gevangen wordt. Dit heeft te maken met de zandgrond in het zuidelijke deel van de Noordzee.

OOSTERSCHELDEKREEFT

De Oosterscheldekreeft is een bijzonder en uniek 'product' uit de Oosterschelde. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat door de afwijkende DNA structuur ten opzichte van de overige kreeften uit de wereld, de Oosterscheldekreeft een fijnere en zachtere smaak heeft. Bovendien staat de versheid van de Oosterscheldekreeft (rechtstreeks uit de Oosterschelde naar de restaurants) garant voor een hoogwaardig kwalitatief product. Verder kenmerkt de Oosterscheldekreeft zich door de duurzame visserijmethode.

Voor deze kreeften heeft de vismijn een eigen certificaat ontworpen met daarop vermeld dat de kreeft afkomstig is uit het natuurgebied Oosterschelde en binnen het seizoen (1 april tot en met 15 juli) door een bevoegd persoon is gevangen