Grillen

Vis grillen kan op verschillende manieren. Onder een hete ovengrill, tussen de hete platen van een contactgrill, of op een gloeiend hete grillpan of grillplaat. 

Gezonde bereidingswijze

Vooral stevige vissoorten als zalm, tonijn, sardines en tilapia zijn geschikt om te roosteren. Vette vis laat zich goed roosteren, maar het vet dat uit de vis komt ruik je wel. Grillen is een gezonde bereidingswijze want er is maar heel weinig vet nodig voor een goed resultaat. 

Voorverwarmen

Het is bij grillen heel belangrijk dat de grillpan of -plaat goed voorverwarmd is. Deze moet echt gloeiend heet zijn, dan wordt de vis snel mooi bruin en blijft de binnenkant lekker sappig. Vet niet de pan of plaat in met olie, maar alleen de vis. Je hoeft de vis echt maar heel dun te bestrijken met een beetje olijfolie. Gril de vis aan één kant en keer deze pas om als de onderkant bruin is en min of meer vanzelf loslaat van de pan of plaat.

De steengrill is ook geschikt voor vis. Gebruik hiervoor gefileerde vissoorten in dunne plakjes of stukjes, kruid ze en bak ze op de hete steen.

 

Basisrecept grillen

  1. Snijd de visfilets in gelijke stukken en dep ze goed droog met keukenpapier.
  2. Besprenkel de stukken vis met 1 eetlepel citroensap en bestrijk ze rondom met 2 eetlepels olie. Laat ze zo ±5 minuten liggen.
  3. Verhit de grillpan op een hoge stand tot de pan echt gloeiend heet is. Bestrijk de ribbels dun met olijfolie.
  4. Leg de stukken vis in de grillpan en rooster ze 4-5 minuten.
  5. Controleer of de stukken vis vanzelf van de ribbels loslaten en keer ze pas dan voorzichtig met 2 spatels.
  6. Rooster de stukken vis in nog 4-5 minuten aan de onderkant bruin en van binnen net gaar. Leg de geroosterde vis op de borden en strooi er zout en peper over.

Bron: Nederlands Visbureau


Verstand van vis al generaties lang