Oven

Aan vis uit de oven heb je vaak weinig werk. Je legt stukken vis in een ovenschaal en schenkt er een beetje vocht bij om uitdrogen te voorkomen. En verder natuurlijk kruiden of andere smaakstoffen om de vis lekker te maken. Bereiden in de oven is ook een perfecte manier voor hele vissen en pakketjes van aluminiumfolie of bakpapier gevuld met vis en groenten.

Verwarm altijd de oven voor bij de bereiding van visgerechten; voor visfilets of moten op 200 °C, voor dikkere stukken op 175 °C. Vis garen in de oven gaat snel: dunne visfilets moeten ongeveer 5 tot 10 minuten in de oven, dikkere stukken 20 tot 25 minuten. Wanneer de vis bruin van kleur is maar nog niet gaar, bedek de schotel dan met aluminiumfolie.

 

Basisrecept oven

Ingrediënten (op basis van 4 personen, per portie: 970 kJ / 230 kcal):

 • 500 gram visfilet - kabeljauw, zalm, rode mul, roodbaars, rode poon
 • 1/2 citroen - uitgeperst
 • 2 sneetjes oud witbrood of 2-3 eetlepels paneermeel
 • 400 gram groente - prei, bosui, wortel of paprika
 • 50 gram boter of 3 eetlepels olijfolie
 • zout en peper
 • 1 dl visbouillon of wijn
 • 2 eetlepels peterselie - fijngehakt
 1. verwarm de oven voor op 200°C.  Dep de visfilets droog met keukenpapier en snijd ze eventueel in 4 gelijke stukken. Besprenkel de vis met citroensap en laat de filets ca. 5 minuten liggen
 2. Verkruimel de sneetjes brood fijn of maal ze fijn in de keukenmachine. Maak de groente schoon en snijd ze in ringetjes of blokjes.
 3. Vet de ovenschaal in met boter of olie. Verdeel de groente over d ebodem van de schaal en strooi er zout en peper over.
 4. Leg de stukken vis op de groente en bestrooi ze met zout en peper. Schenk de bouillon op de bodem van de schaal.
 5. Meng de kruiden door het broodkruim en strooi dit mengsel over de visfilets. Leg de rest van de boter in vlokjes erop of sprenkel de rest van de olie erover.
 6. Schuif de schaal een richel onder het midden in de oven en laat de vis in ca. 25 minuten gaar en goudbruin worden.

Bron: Nederlands Visbureau


Verstand van vis al generaties lang