Stomen

Bij stomen wordt vis niet in hete vloeistof - vaak water of bouillon - bereid, maar in de stoom daarvan. Leg de vis in een stoommandje of een inzet-pan met gaatjes en hang deze in de stoompan net boven het kokende vocht. Dek de pan af met een goed sluitend deksel. De hete stoom van het kokende vocht trekt omhoog langs de vis en door de hitte wordt de vis gaar.   

Behoud van smaak

De vis komt niet in aanraking met de vloeistof, waardoor het eigen aroma goed bewaard blijft. De vis neemt tijdens het stomen ook niet de smaak van de vloeistof over, omdat de stoom puur uit verdampt water bestaat.

De smaakstoffen van de vloeistof blijven achter in de pan en kan als smaakvolle basis voor een lekkere saus bij de vis gebruikt worden.

De stoomtijd voor visfilets is ± 5 minuten, voor een dikke moot of hele vis 10 minuten.

 

Basisrecept stomen

  1. Breng voor stomen in een (stoom)pan een flinke bodem water aan de kook. Leg de vis in een stoommandje of een zeef of op een treefje boven stoomvocht van water of bouillon met kruiden.
  2. Stoom met deksel op de pan ± 5 minuten per 2 cm dikte van de vis. Vis op een groentebedje heeft een iets langere stoomtijd.

Bron: Nederlands Visbureau


Verstand van vis al generaties lang