KibbelingKibbeling is een snack die bestaat uit stukken vis die in een beslag wordt gedompeld en vervolgens wordt gebakken in 100% plantaardige olie. "Kibbeling" is een verbastering van het woord "kabeljauwwang". Deze wangetjes werden apart uitgesneden en werden ooit als "kibbeling" aangeboden. De originele stukken kabeljauw hebben een zeer aparte eigen smaak en textuur en zijn onvergelijkbaar met de meestal als snack aangeboden kibbeling. Later is men buikstukken van kabeljauw ook gaan verkopen als "kibbeling". Naar verluidt werd kabeljauw vroeger altijd in gelijke stukken gesneden en werd van de overblijvende vis kibbeling vervaardigd.

Waar komt kibbeling vandaan?

Kibbeling is een van de populairste visproducten in Nederland. En nee, kibbeling zwemt niet in de zee. Kibbeling is geen vissoort maar een product dat een lange Nederlandse traditie kent. Deze échte Nederlandse snack wordt gemaakt van stukjes gesneden kabeljauw, die in een beslag worden gedompeld en vervolgens  gebakken wordt in 100% plantaardige olie.

Hoe komt de kibbeling aan zijn naam?

kabeljauwwang
kabeljauwwang

De naam kibbeling is ontstaan vanuit de naam ‘kabeljauwwang’, want hier werd vroeger de kibbeling van gemaakt. Kabeljauw was vroeger (in de 19e eeuw) namelijk het een belangrijk bestandsdeel van het voedsel in Nederland. En deze wangetjes werden dan in een beslag met kruiden bereid. Tegenwoordig word deze echte Nederlandse snack bij ons in de moderne mobiele viswinkels en in ons visservicepoint nog steeds van 100% kabeljauw gemaakt.

 

Kibbeling maak je ook makkelijk zelf

Voor 2 porties heb je nodig:

  • 400 gram kabeljauw
  • 10 gram viskruiden
  • 1 eidooier
  • 100 gram bloem
  • 150 milliliter melk

 

Snijd de kabeljauw in stukjes (± 4 cm) en bestrooi ze met de helft van de viskruiden en wat peper en zout. Hussel de stukjes goed door. Maak een beslag van de bloem, eidooier, rest van de viskruiden en melk. Haal de stukjes kabeljauw goed door het beslag, zodat alles bedekt is. Frituur nu de kibbeling tot deze mooi goudbruin zijn en laat uitlekken.

  • Bij uw vishandel kunt u kant en klare visbakmeel verkrijgen.

Verstand van vis al generaties lang