Kweekvis wint marktaandeel

Kweekvis kan een goed alternatief zijn op “wilde vis”. Overbevissing is namelijk wereldwijd een groot probleem geworden de afgelopen jaren. Door het gebruik van kweekvis neemt de vraag naar de wilde vis af, waardoor deze meer tijd krijgt om tot een natuurlijke gezonde populatie te groeien. Het voordeel van kweekvis is dat men een constantere kwaliteit kan leveren en een goed toezicht heeft op het productieproces. Wij streven als leverancier vissoorten te leveren die komen uit gezonde visbestanden, met zo min mogelijk schade voor de natuur tijdens het kweekproces.


Vis op de huid bakken

Indien een visfilets op de huid wordt gebakken, dan krijgt de vishuid een knapperig korstje dat heerlijk is om te eten. Voordeel van op de huid bakken is verder dat de vis minder snel uit elkaar valt. Voor het bakken kan men boter, olie of vloeibare margarine gebruiken. De filets kan met de huidkant in de pan en kan op redelijk hoog vuur 1-2 minuten gebakken worden. Daarna het vuur wat temperen om de filets te laten garen. De filets tijdens het bakken niet omkeren. De visfilets is gaar als de bovenkant niet meer doorschijnend is.


Geschikte roerbak vissoorten

Veel stevige vissoorten zijn geschikt voor het roerbakken. Voorbeelden hiervan zijn: zalm, tonijn, marlijn, zwaardvis, botervis, tilapia, panga, gepelde gamba’s en zeeduivel. Minder stevige vis valt bij omscheppen tijdens het roerbakken te snel uit elkaar. Het visvlees is steviger te maken door voor het bakken het visvlees met zout te bestrooien. Zout ontrekt het vocht aan de vis, waardoor het steviger wordt. Ook kan voor bereiding citroensap gebruikt worden om de visfilets steviger te maken. Laat het citroensap circa 5 minuten intrekken voor bereiding. Hierdoor verandert de eiwitstructuur van de vis waardoor het visvlees steviger wordt.


Gerookte zalm

Wist u dat?....

 • Zalm ontzettend veel gezonde vetten, vitaminen en mineralen bevat! Zalm heeft daarom veel goede effecten op het lichaam! En ook nog eens ontzettend smaakvol! Kortom, een vis waar je van geniet!
 • (ook warm/koud gerookt verkrijgbaar, dit alles geheel uit eigen rokerij!)
 • Onze Zalm is altijd 100% vers garantie!
 • Verkrijgbaar op al onze standplaatsen, en natuurlijk op de donderdag in ons visservicepoint in Genemuiden.

Gebakken vis

Wist u dat u onze gebakken vis ook afgekoeld mee kan nemen? En dit prima thuis kan opwarmen! Tip: in een droge koekenpan zonder olie. Dan blijft de vis nog lekker krokant. Dus heeft u niet veel tijd of wilt u 's-avonds vis eten? Wij houden onze gebakken visafdeling de hele dag zo goed mogelijk voor u aangevuld.


Hoeveelheid vis per persoon

Reken per persoon 200 à 300 gram visfilet of 1 kilo mosselen. 


Bewaren van vis

Door vis op de juiste wijze te bewaren blijft de kwaliteit en smaak behouden. Koop vis bij voorkeur aan het einde van uw boodschappen en doe het als eerste in de koelkast.


Koelkast

Beste bewaartemperatuur in de koelkast in de koelkast is tussen 0 en 5° C. Bewaar vis het liefst niet langer dan een dag in de koelkast, hooguit 2 dagen.


Diepvries

Beste bewaartemperatuur in de diepvries is -18 C°. bewaar magere vis niet langer dan 3 maanden (kabeljauw, schol, tong, e.d.). Bewaar vette vis niet langer dan 2 maanden(zalm, paling, makreel, heilbot e.d.).


Kruiden van vis

Geef vooraf zout aan de te bereiden vis, bij bereiding in magnetron achteraf. Peper en andere kruiden na bereiding toevoegen.


Tip voor het bakken van vis

Bij het bakken van vis kunt u het beste half boter en half olie gebruiken. Door de olie wordt het vet goed heet en de boter geeft een lekkere smaak. Het vet moet echt goed heet zijn want dat geeft een mooi knapperig korstje zonder dat de vis zich helemaal vol zuigt met vet.


Bereidingstijden vis in minuten

Oven: beste bereidingstemeratuur 180-200 C°

Magnetron: beste bereiding bij 300-400 Watt.

  Koekenpan Pocheren  Oven      Stoven    Magnetron
Hele verse vis (ca. 250 g)          
Forel 8 - 10 8 - 10 15 - 20 15 - 20 3 - 5
Schol 4 - 6 4 - 6 15 - 20 10 - 15 3 - 5
Sliptong 4 - 6 4 - 6 15 - 20 10 - 15 3 - 5
Gamba's (100 g) 3 - 4 3 - 4 7 - 10 7 - 10 3 - 5
           
Verse filets (ca. 150 g)          
Kabeljauwfilet 4 - 6 4 - 6 15 - 20 8 - 10 2 - 3
Kabeljauwhaas (rugstuk) 6 - 8 6 - 8 20 - 25 10 - 12 3 - 4
Koolvis 4 - 6 4 - 6 15 - 20 8 - 10 2 - 3
Roodbaars 3 - 5 3 - 5 15 - 20 8 - 10 2 - 3
Schol 3 - 5 3 - 5 15 - 20 8 - 10 2 - 3
Zalm 4 - 6 4 - 6 15 - 20 8 - 10 2 - 3
Zeewolf 4 - 6 4 - 6 15 - 20 8 - 10 2 - 3
Zwaardvis 4 - 6 4 - 6 15 - 20 8 - 10 2 - 3
           
Moten (ca. 200 g)          
Tonijn 4 - 7 4 - 7 15 - 20 8 -12 3 - 4
Zalm 4 - 7 4 - 7 15 - 20 8 - 12 3 - 4
           
Gebakken vis          
Lekkerbek 5 - 6 - 10 - 12 - 2 - 3
Kibbeling 3 - 4 - 8 - 10 - 2 - 3
Mosselen 2 - 3 - 6 - 8 - 2 - 3
Scholfilet 3 - 4 - 8 - 10 - 2 - 3
Kabeljauwburger 3 - 4 - 8 - 10 - 2 - 3
Visfilet 3 - 4 - 8 - 10 - 2 - 3
           

Wanneer is vis gaar?

Test de gaarheid door een punt van een mes in de vis te steken. Check tegen de bovenlip of het mes koud, warm of heet is. Bij warm is de vis goed.


Platvis fileren

Leg de vis met de donkere huid naar boven en de staart naar je toe op een plank. Snijd met een scherp mes de kop weg. Snijd dan in een rechte lijn van staart tot kop tot op de ruggengraat. Steek de punt van het mes bij de kop onder het vlees en werk van kop tot staart. Houd het mes bijna plat tegen de graten en maak de visfilet los met een schrapende beweging. Doe dat ook met de andere filet en de twee filets aan de andere zijde. Verwijder eventueel losse graatjes met een (vis)pincet.

 

Het vel verwijder je als volgt: leg de filet met de velkant naar beneden en de staart naar je toe op een plank en pak de filet bij de staartkant vast. Steek hier een puntig plat mes tussen het visvlees en het vel en snijd met een zagende beweging de filet los, terwijl je het vel strak houdt.


Rondvis fileren

Knip de vinnen onder de buik en de rugvinnen af met een schaar en verwijder eventuele schubben met een schubmes of de bolle kant van een mes. Spoel de vis af. Snijd de buik van de vis met een scherp mes van staart tot kop open. Verwijder de ingewanden en schraap met een eetlepel de buikholte schoon. Spoel de buikholte schoon en dep deze droog. Leg de vis op een plank met de staart naar je toe. Til de kieuwvin op en maak een diagonale snede achter de vin tot aan de bovenkant van de kop. Steek het mes er voor het fileren tot de helft in, dichtbij de ruggengraat. Snijd richting de staart plat tegen de graat. Til de visfilet op en snijd hem los. Herhaal dit bij de andere filets. Verwijder het vel zoals bij platvissen. Verwijder de graatjes eventueel met een (vis)pincet.


Verse haring/panharing fileren

Deze haring wordt later in het seizoen gevangen en wordt gebruikt voor het maken van zure haring (rolmops ) het roken (bokking) en het bakken van de haring. Bij deze haring zit dan meestal ook wel een flinke hom of kuit in.

Gebakken (uit de gebakken haring) en gerookt (uit de bokking ) zijn de hom en kuit goed te eten. Voor sommige een ware delicatesse!! 

 

Het schoonmaken en fileren van de haring

Enkele filets

 1. Leg het midden van je mes schuin achter de kop zodat je in een beweging de filet over de buikgraten los snijdt.
 2. Let op dat je de buik intact houdt dus een beetje onzuinig snijden bij de buik richting de anaal vin.

Dubbel met alleen de rug open gesneden

 1. Maak een snede achter de kop.
 2. Druk vanuit de snede met de platte kant van je mes op de buikgraat langs de zijvin richting de anaal vin naar de staart. Helemaal lossnijden tot aan de rug (Let op dat je mes niet door de rug steekt).
 3. Andere kant precies het zelfde.
 4. Pak de rug en trek hem van de graat los en snij hem bij de staart af.

Dubbel met alleen de buik open gesneden

 1. Maak een snede langs de kieuw richting de rug.
 2. Snij aan beide kanten de rug open tot net over de hoofdgraat richting de staart.
 3. Klap de haring open en breek de hoofdgraat bij de staart.
 4. En verwijder de graat met de kop.

Vis opwarmen

Er zijn een heel aantal mogelijkheden om uw (koude) vis weer heerlijk warm en hapklaar te maken. 

Heeft u gebakken vis koud gekocht of is het afgekoeld voordat u thuis bent? Zet het 10 minuutjes in een voorverwarmde oven (circa 180 °C) of warm het even op in de koekenpan. De vis blijft zo heerlijk knapperig en is snel klaar voor gebruik. 

 

Heeft u een kant-en-klaar maaltijd, quiche, wrap, o.i.d. gekocht? U kunt deze het gemakkelijkst opwarmen in de magnetron. Ook hierbij kunt u de oven gebruiken. Opnieuw ongeveer 10 minuten op 180 °C in een voorverwarmde oven.


Vis eten is gezond

Twee keer per week vis eten is aan te raden. Mensen met diabetes hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Onverzadigde vetten in vis blijken extra gunstig te werken tegen hart- en vaatziekten. 

Vis bevat een hele speciale vorm omega 3-vetten; de visvetten EPA en DHA. Deze zijn nagenoeg alleen in vis te vinden. EPA en DHA kan het lichaam niet of nauwelijks zelf maken en dus moeten ze in de voeding aanwezig zijn. Deze omega 3-visvetten voorkomen het dichtslibben van de bloedvaten en helpen zo hart- en vaatziekten voorkomen. Vis is veruit de belangrijkste bron van EPA en DHA in de voeding. Vooral vette vissoorten als haring, makreel, paling, zalm en sardines zijn er rijk aan, maar ook de magere - en matig vette vissoorten bevatten EPA en DHA. Daarom is het goed wat vaker vis te eten. Het is aan te raden twee keer per week vis te eten, waarvan eenmaal vette vis. Dit kan een warme maaltijd zijn, maar ook een vissalade bij de lunch.


Verstand van vis al generaties lang